• Imprimeix

Segrestos virtuals

Etiqueta a les xarxes socials

La incidència dels segrestos virtuals és baixa. Tot i així, a continuació us facilitem uns consells per identificar aquestes trucades falses i saber com actuar.

El cos de Mossos d’Esquadra disposa de professionals especialitzats per lluitar contra aquests delinqüents i que donaran seguretat i assessorament a les famílies fins a la resolució de l’incident.

 

 

 

Si rebeu una trucada al telèfon fix afirmant que han segrestat un familiar i exigeixen fer un pagament immediat, desconfieu, pot ser un "segrest virtual"

Què ens pot fer pensar que som davant d'un segrest virtual?

  1. Els autors demanen fer un pagament de manera immediata.
  2. Cal realitzar el pagament a través d'empreses d'enviament de diners, com Western Union o MoneyGram.
  3. En alguna ocasió els autors es conformen amb un import molt més petit del que havien exigit en un principi.

Què heu de fer si rebeu una trucada que simula un segrest?

 

 

Principalment truquen al telèfon fix de casa.

Si veieu en pantalla un numero molt llarg que comença per 0056, i no espereu cap trucada de Xile, no agafeu el telèfon.

En el cas que hagueu despenjat i us trobeu que un presumpte familiar plora o crida i posteriorment parla un presumpte segrestador que us demana diners, intenteu mantenir la calma i no doneu informació (per exemple, no doneu el nom del familiar que penseu que potser han segrestat).

Si us han agafat distrets o amb la guàrdia baixa i heu donat el nom o alguna dada personal, intenteu callar i deixar que parlin els delinqüents, ja que, un cop passi el primer moment de molta agressivitat verbal per “bloquejar-vos”, us començaran a dirigir cap a fer un pagament de diners. Generalment demanen 10.000 euros d’entrada, però veureu que estan disposats a agafar qualsevol quantitat.

No els doneu el vostre número de telèfon mòbil. Un cop us tenen convençuts per fer el pagament, us demanaran el numero de telèfon mòbil per mantenir la línia ocupada i que no pugueu fer comprovacions amb el vostre familiar per esbrinar si realment es troba segrestat.

Truqueu al 112 amb el telèfon que tingueu lliure. Mossos d’Esquadra té previst un pla d’actuació per a aquests casos i us donarem assessorament mentre enviem efectius per localitzar el vostre familiar i confirmar que està bé.

No feu cap pagament o enviament de diners sense tenir assessorament policial. Si els dieu que no teniu diners o que no teniu targetes us animaran a buscar-los d’alguna manera i us deixaran “més llibertat” per contactar amb tercers. Recordeu que només sabran allò que vosaltres els digueu.

Intenteu enregistrar la trucada. Un cop passats els primers moments d’ansietat, intenteu enregistrar la veu del delinqüent ja que posteriorment intentarem localitzar els autors i imputar-los la major quantitat de fets que puguem acreditar.

Anoteu les dades del destinatari de l’enviament dels diners. En la fase final, un cop la víctima ha aconseguit diners en efectiu, la fan anar fins a un locutori per enviar els diners a un destinatari (normalment una identitat falsa o algú relacionat amb la banda).

Denuncieu els fets o almenys informeu-ne la policia, ja que cada intent d’aquests delinqüents pot ser una pista per identificar-los o localitzar-los.

Compartiu la informació i feu-ne difusió, principalment a veïns i d’altres persones del nostre entorn, per evitar noves possibles víctimes.

 

Finalment només volem recordar que el cos de Mossos d’Esquadra disposa de professionals especialitzats per lluitar contra aquests delinqüents i que donaran seguretat i assessorament a les famílies fins a la resolució de l’incident.

Data d'actualització:  21.10.2016

Informació relacionada