• Imprimeix

La Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra retira una xarxa de pesca abandonada al fons del mar

05/02/2018 13:02

 

 

· L’acció, coordinada entre la Unitat Aquàtica dels Mossos i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, s’emmarca en el pla de lluita contra la pesca fantasma
 
· La xarxa, de 50 metres, de color transparent i de molt difícil visualització, va ser abandonada al fons del mar on ja havien quedat diversos peixos atrapats
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central de Recursos Operatius adscrits a la Unitat Aquàtica van retirar el dia 30 de gener una xarxa de pesca abandonada al fons del mar on ja havien quedat diversos peixos atrapats i, a més, constituïa un perill per a les persones i l’ecosistema marí.
 
Els fets es remunten al 23 de gener quan, en una immersió al front marítim d’Arenys de Mar, els agents de la Unitat Aquàtica van detectar una xarxa de pesca d’uns 50 metres de llargada, perduda i enganxada a 25 metres de fondària sobre el fons marí.
 
Els Mossos van comunicar la troballa a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per procedir de manera coordinada a la seva retirada. Així, el dia 30 de gener, es va realitzar una immersió a la zona per a retirar l’art. L’acció coordinada va aconseguir alliberar els peixos atrapats i retirar la xarxa del fons marí.
 
Aquesta operació s’emmarca dintre del pla que el Departament d’Agricultura, amb científics de la Universitat de Barcelona, està desenvolupant per lluitar contra l’anomenada “pesca fantasma” i així millorar l’estat dels recursos marins vius dels quals depèn la pesca i d’altres activitats marítimes com el busseig.
 
Aquest Pla vol detallar les actuacions a dur a terme per a minimitzar els efectes negatius sobre els ecosistemes marins de l’anomenada “pesca fantasma”, calaments antireglamentaris detectats al llarg de tot el litoral de Catalunya, abandonats o perduts a la mar a causa de temporals.
 
Els arts de pesca perduts o abandonats a la mar poden tenir diversos impactes sobre els ecosistemes i els recursos marins vius amb conseqüències sobre la pesca i algunes activitats marítimes recreatives. A més de la possible captura continuada d’espècies comercials i no comercials, aquest tipus de pesca també pot tenir impactes físics negatius sobre hàbitats bentònics d’interès per a la pesca i les activitats marítimorecreatives com el coral·ligen i, a vegades, constituir un risc per a la seguretat de determinades activitats marítimes.

 

Informació relacionada