• Imprimeix

Projecte pilot "Si ets menor: sense alcohol"

La Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i la Subdirecció General de Drogodependències impulsen conjuntament el PROJECTE PILOT “SI ETS MENOR: SENSE ALCOHOL”, per sensibilitzar als comerços sobre l’impacte del consum d’alcohol en la salut dels menors d’edat.

08/06/2018 10:06
Si ets menor sense alcohol

Segons l’últim informe dels resultats per a Catalunya d’ESTUDES (Enquesta estatal sobre l'ús de drogues en ensenyaments secundaris, 2016), l’alcohol és la substància més consumida entre els joves de 14 a 18 anys, seguida a distància pel tabac i el cànnabis. Més de la meitat (61,9%) diuen que consumeixen alcohol ocasionalment en relació amb els seus espais de diversió i de festa.

Les noies i els nois de 14 a 17 anys, responen en un 33% dels casos que aconsegueixen begudes amb alcohol per sí mateixos, i per aquest ordre en els comerços de proximitat (botiga de queviures, quioscs...), en supermercats, a les discoteques i, finalment, els bars o pubs .

Una pràctica alternativa a la compra directa de les begudes consisteix en fer que una persona major d’edat els faciliti la beguda. Entre els menors, responen que ho fan el 24% dels joves de 15 anys, el 38% dels de 16 anys i el 44% dels de 17 anys.

Si ets menor: sense alcohol” és un projecte de sensibilització als comerços de proximitat a través d’incrementar el coneixement entre el sector dels riscos que té per a la salut dels adolescents adquirir begudes alcohòliques. Els/les comerciants s’incorporen com a agents educadors i preventius a través del seu obligat compromís en el compliment de la LLEI 20/1985, de 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que prohibeix la venda de begudes amb alcohol a menors d’edat.

D’aquesta manera es pretén incidir en la percepció d’accessibilitat i de la disponibilitat a la compra de begudes alcohòliques dels menors a través de les estratègies de Law Enforcement, que busquen el compromís de la comunitat en el compliment de la normativa com a element de convivència i defensa del dret a la Salut, i la construcció d’entorns facilitadors de comportaments saludables.

Les Unitat Regionals de Proximitat i d'Atenció al Ciutadà (URPAC) dels mossos i les tècniques i tècnics dels municipis que hi participaran seran els/les professionals clau per a la seva implementació al territori.

El projecte pilot s’iniciarà durant els mesos d’estiu d’enguany, incorporant-se a les activitats de prevenció adreçades als joves que s’organitzen anualment els ens locals. Es durà a terme en 11 municipis: Girona, Lleida, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Platja d’Aro, Tagamanent, La Garriga, L’Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany, Montcada i Reixac i Les Franqueses del Vallès.

Es preveu visitar al voltant de 200 establiments d’aquestes localitats on la policia de proximitat informarà sobre el projecte, la normativa i l’impacte del consum d’alcohol en la salut dels adolescents, i facilitarà eines per gestionar la negativa a la venda als menors. Es distribuiran uns 10.000 materials de sensibilització per tal que s’incorporin en espais visibles dels locals (adhesiu, pòster i fulletó amb recomanacions).

Aquest projecte es promou conjuntament des de la Subdirecció General de Drogodependències de la Agència de Salut Pública de Catalunya i la Policia de la Generalitat-Mossos d’esquadra.

Els mossos visitaran 200 establiments, on informaran sobre el projecte i facilitaran eines per gestionar la negativa a la venda als menors