• Imprimeix

Lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya [12/09/2017]

Major dels Mossos d’Esquadra: "No haguéssim volgut mai que aquest agraïment ens arribés d'aquesta manera, perquè per molt sentit, desitjat i generós que sigui, arriba acompanyat de molt dolor i drama"

12/09/2017 13:09
medalla_parlament

Foto: Parlament de Catalunya (Ramon Boadella)

medalla_parlament_major

Foto: Parlament de Catalunya (Ramon Boadella)

medalla_parlament_cossos

Foto: Parlament de Catalunya (Ramon Boadella)

Aquest diumenge el major Trapero va recollir la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, en la categoria d'or, que va ser atorgada al cos de Mossos d'Esquadra per la resposta immediata i posterior gestió dels atemptats comesos a Barcelona i a Cambrils. Igualment, van rebre aquesta distinció la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Policia Local de Cambrils i els serveis d'emergències.

En el decurs de l'acte, que ha obert la commemoració de la Diada, els presidents del Parlament i de la Generalitat, Carme Forcadell i Carles Puigdemont, han recordat les víctimes dels atemptats i han destacat la resposta "extraordinària" que van tenir els cossos policials i els serveis d'emergència.

A més dels tres cossos policials, els serveis d'emergències distingits són Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques, el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat i la Creu Roja.

En la seva intervenció, el major del Cos de Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero ha donat les gràcies per les mostres d’agraïment rebudes i ha recordat les setze víctimes mortals de l'atemptat i les persones ferides que encara estan hospitalitzades. En aquest sentit, ha insistit en les "coses bones sostretes de cop" a causa dels atemptats i ha recordat que "no estem davant d'una guerra de religions, ni de color de pell, ni de nacionalitats, sinó d'una batalla de valors en què tenim la responsabilitat de conrear, estendre i fer més forts aquells que propugnem, com el respecte a la vida, a la tolerància, a la llibertat i als drets humans, sense dreceres".

"Dedicació, esforç i valentia"


El 22 d'agost la Mesa va acordar per unanimitat, a proposta de la presidenta, concedir la Medalla d'Honor a aquests serveis públics per reconèixer "la dedicació, l'esforç i la valentia" que han mostrat el conjunt dels seus integrants. "Davant d'uns fets traumàtics d'una violència extrema, han actuat amb enorme professionalitat, determinació i esperit de servei amb l'objectiu de protegir el conjunt de la ciutadania i dominar amb rapidesa l'amenaça terrorista", remarca l'acord, que destaca també "el suport i l'acompanyament emocional i psicològic" prestat a víctimes i familiars, i "la forma i el contingut" de les explicacions públiques facilitades a la ciutadania.

Així mateix, tal com recull l'acord, "per mitjà de la concessió d'aquesta distinció als servidors públics, la Mesa vol fer extensiu l'agraïment i el reconeixement a la resta de cossos de seguretat i a tots els voluntaris que han participat amb generositat i esperit cívic en la resposta als atemptats".

 

La Medalla d'Honor


La Medalla d'Honor del Parlament és una distinció creada per la Mesa l'any 2000, i s'atorga a personalitats i institucions que mereixen un reconeixement excepcional. A les edicions anteriors hi han estat distingits Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015), i l'investigador Manel Esteller (2016).

Nota de premsa

El Parlament ha lliurat la Medalla d’Honor als Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Policia Local de Cambrils i els serveis d’emergència

Informació relacionada