• Imprimeix

El Servei Català de Trànsit i Anedor posen en marxa una nova edició del programa Formació 3.0 per a motoristes

El programa està dirigit als conductors de motocicletes que vulguin millorar la seva tècnica de conducció, augmentant alhora la seva seguretat.

23/03/2018 09:03
Formació 3.0

Avui divendres  23 de març, Hospitalet de l’Infant  ha sigut la primera de les vuit localitzacions que formen part de d’aquest programa formatiu organitzat pel Servei Català de Trànsit i ANEDOR (Associació Nacional d’Empreses del Sector de les Dues Rodes) i en el que col·laboren els Mossos d’Esquadra tant en el desenvolupament de la sessió formativa com per la localització de l’espai adequat.

El programa està dirigit als conductors de motocicletes que vulguin millorar la seva tècnica de conducció, augmentant alhora la seva seguretat.

Les vuit sessions previstes per a aquesta quarta edició es portaran a terme entre els mesos de març i octubre a carreteres de les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida. Les carreteres on s’ofereix aquesta formació compten amb una alta concentració de motoristes durant el cap de setmana.

 

Els motoristes que vulguin realitzar aquesta activitat formativa, que és de caràcter gratuït,  efectuaran un recorregut amb la seva motocicleta d’uns quinze minuts, acompanyats i enregistrats pels instructors de la formació. Finalitzats els recorreguts, es visualitzen les imatges i es comenten els detalls que puguin millorar la conducció del motorista participant per tal de garantir al màxim la seva seguretat. Quan s’acaba l’activitat, l’interessat rep la gravació i un full amb deu punts sobre l’estat tècnic de la motocicleta. Amb la Formació 3.0, es pretén identificar i corregir, amb l’assessorament de conductors especialitzats, els errors dels motoristes a fi de millorar la seva tècnica.

Errors més habituals

En les tres edicions anteriors de la formació han participat 1.216 motoristes. Segons les dades recollides al llarg de les tres últimes edicions del programa Formació 3.0, els errors més comuns que cometen els  motoristes són:

  • Velocitat poc adequada a l’entorn. L’excés de confiança és una de les principals causes que fa que els conductors no respectin els senyals de velocitat i que no s’adaptin a les circumstàncies meteorològiques, de la via o del trànsit.
  • Traçat incorrecte dels revolts. S’ha detectat que els motoristes acostumen a entrar massa aviat als revolts, fet que compromet l’estabilitat del vehicle.
  • Desconeixement de la tècnica de frenada. Saber frenar la moto correctament és imprescindible. No totes les motos reaccionen igual ni sempre es frena de la mateixa manera.
  • Mal aprofitament de l’espai. La invasió del carril contrari o de la cuneta en els revolts fa que s’augmenti la velocitat i sigui més difícil rectificar.
  • Falta de manteniment. Mantenir la moto en bon estat és vital. Revisar el bon funcionament d’alguns elements és bàsic per garantir la seguretat.

 

Sinistralitat dels motoristes

El Servei Català de Trànsit, amb aquest programa dirigit a motoristes a peu de carretera, pretén reduir la sinistralitat dels vehicles de dues rodes. L’any passat van perdre la vida 168 persones a la xarxa viària interurbana de Catalunya, de les quals 45 eren motoristes, una quarta part del total, mentre que 292 usuaris de dues rodes van patir ferides de gravetat i altres 1.980 motoristes, lesions lleus. La xifra de motoristes morts al 2017 va augmentar respecte a l’any anterior, passant de 35 a 45. Enguany, han mort 12 motoristes a les carreteres catalanes, 8 més respecte el mateix període de l’any passat.

La Formació 3.0 se suma a altres accions del Servei Català de Trànsit per reduir la sinistralitat entre les motocicletes i ciclomotors com:

  • Activitats de formació pràctica de motocicletes, enguany al Solo Moto Weekend
  • Convenis amb els ajuntaments per a parcs infantils de trànsit amb ciclomotors
  • Controls PREMOT a càrrec dels Mossos d’Esquadra i coordinació de campanyes periòdiques de control policial entre el cos de Mossos d’Esquadra i les policies locals per a l’establiment de controls
  • Difusió a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials de missatges de conscienciació i de campanyes institucionals
  • Edició de material divulgatiu

 

CALENDARI FORMACIÓ 3.0 (2018):

23 març                 L’Hospitalet de l’Infant                 (Tarragona)

14 abril                  Terres de l’Ebre                          (Tarragona)

25 maig                 Manresa                                    (Barcelona)

2-3 juny                 Girona                                       (Girona)

14 juliol                  Castellet i la Gornal                    (Barcelona)

31 agost                Vielha                                        (Lleida)

15 setembre          Cornudella de Montsant              (Tarragona)

5 octubre               Sort                                           (Lleida)

 

El programa de formació, de caràcter gratuït, consta de vuit sessions repartides per tot el territori .