• Imprimeix

El Servei Català de Trànsit posa en marxa una campanya preventiva de control d'alcohol i altres drogues coincidint amb el Carnestoltes

El Servei Català de Trànsit recorda que l’única taxa segura és 0,0% i que és incompatible combinar alcohol/drogues i conducció

09/02/2018 17:02
noticia_campanya_alcohol_carnestoltes
La campanya es farà des d’avui dijous dia 8 i fins el proper dimecres 14 de febrer i  la realitzaran Mossos d’Esquadra i Policies Locals.
 
S’establiran mesures especials en diferents vies com la GI-662, la C-31 Costa Brava i la C-32 sud per la celebració del Carnestoltes
 
Des d’avui dijous 8 de febrer, el Servei Català de Trànsit coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals la segona de les disset campanyes de control i vigilància previstes pel 2018. Aquesta està centrada en el control de drogues i alcohol i durarà fins el proper dimecres 14 de febrer.
 
Durant el 2017 es van fer tres campanyes preventives de control de drogoalcoholèmia, coincidint amb Carnestoltes, Sant Joan i Nadal. En aquestes campanyes, un 4,8% de les persones a qui es van fer proves van donar positiu per alcoholèmia; d’aquests positius, un 79,68% va ser per via administrativa, i un 20,32%, per via penal. Pel que fa als controls de drogues, els positius van ser un 47,72% del total de proves realitzades.
 
TAXA 0,0%, LA MÉS SEGURA
 
Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. Tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals, el risc de sinistre s’incrementa. Cal tenir en compte que l’alcohol no afecta de la mateixa manera cada persona, ni existeix una quantitat comuna a partir de la qual comença el deteriorament de les capacitats de conducció. Per tant, l’única taxa segura si s’ha de conduir és el 0,0%.
 
Per apostar per una conducció segura sense alcohol durant aquests dies de Carnestoltes, hi ha diverses opcions, entre elles:
 
-La figura del conductor alternatiu: Entre un grup d’amics que surt de festa, s’escull un que no begui i pugui conduir de manera segura.
 
-També hi ha l’opció d’agafar transport públic per no córrer riscos a la carretera si s’ha consumit alcohol.
 
D’altra banda, en relació amb el consum de drogues, depenent del tipus, els efectes són alteracions de la memòria i de la percepció del moviment, alteracions de l’estat d’ànim i l’atenció, alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l’equilibri, i impulsivitat.