• Imprimeix

La imatge del mes de desembre del Calendari Solidari 2018

Aquest mes anem al Pont de Suert, a la festa de les Falles que se celebra el 23 juny en diversos llocs de les contrades de l’Alt Pirineu i Aran, al voltant del solstici d'estiu

02/11/2018 09:11
ImatgeCalendariDesembre

Per aquesta imatge del calendari solidari vàrem acompanyar els i les fallaires baixant i corrent les Falles del Pont de Suert,  amb la companyia dels membres de la  FAFAC. Per aquesta sessió ens van acompanyar, membres de l’Associació de Fallaires del Pont de Suert, de l’Associació de la Gent Gran de l’Alta Ribagorça, les mosses i els mossos de la CD del Pont de Suert, i els membres de l'Associació de Familiars de Malats d'Alzheimer de Lleida, també protagonistes d'una jornada magnífica, que la fotògrafa va captar en diverses imatges per al mes de desembre del Calendari Solidari.

Les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO des de 2015. La tradició oral diu que des de temps immemorials per la vetlla de Sant Joan i a l’entrada de fosc es corren les Falles al Pont de Suert. Aquest costum s’ha convertit en una festa tradicional a l’Alta Ribagorça, relacionada amb el culte solar.

El dia de la celebració els i les  joves fallaires es troben en un indret elevat de la muntanya i ben visible des del poble, anomenat el FARO. Al FARO es planta un pi sec que, al començament de la baixada, s’encén per tal que els i les fallaires puguin fer cremar les seves falles, que dies abans han elaborat seguint els mètodes tradicionals. ( A el Pont de Suert  s’utilitzen dos tipus de falles:  “les rentines”, fetes de teia d’una sola peça, i “les de pal” on trossos de teia es claven o es lliguen amb filferro al capdamunt d’un bastó de freixe). Quan cau la nit, els i les fallaires encenen les seves falles i comencen a descendir (corrent un cop s'acosten al poble) portant el foc fins a la plaça del poble, guiats pel fadrí major o cap de colla.

La filera de foc discorre per la muntanya, amb el so de les campanes, fins arribar a la plaça Mercadal, situada al centre del Barri Històric del Pont de Suert. Un cop a la plaça, són rebuts amb música i alegria, i es fa una gran foguera amb les falles mig consumides, al voltant de la qual els i les fallaires fan rotllanes.

La imatge reflecteix l’amor i l’orgull a la tradició de baixar i córrer falles, on els padrins i padrines, els pares i mares i els nets i netes baixen falles per transmetre la tradició ancestral a les properes generacions.

Els nostres companys i les persones malaltes d'Alzehimer van participar d'una tradició que passa de generació en generació

Mossos solidaris