• Imprimeix

Les TEDAX dels Mossos, dues dones compromeses amb una feina que “o t'apassiona o no la fas”

L'acció d'aquests agents s'allunya molt de la imatge cinematogràfica que té la gent, 'intentem desactivar els artefactes explosius abans del segon 0:01'

09/03/2018 09:03
Mossa_TEDAX

Quan sentim la paraula TEDAX o artificier a tots ens venen al cap les imatges d'una persona amb armilla, ulleres de plàstic transparent i armada amb unes tenalles que davant d'un rellotge digital, que fa un compte enrere frenètic, es debat entre tallar el cable blau o el vermell.

Molt lluny d'aquesta imatge, trobem els tècnics especialistes en desactivació d’artefactes (TEDAX) explosius dels Mossos d'Esquadra. “La nostra feina no té res a veure amb artefactes amb cables de color” afirma la Sierra, nom fictici d'una caporala de l'Àrea del TEDAX-NRBQ de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra. És més, “intentem desactivar els artefactes abans del segon 0:01”, comenta en broma.

La Sierra és una de les dues agents que formen part del TEDAX de Mosso. Es va incorporar al grup fa 17 anys i es va convertir en la primera dona TEDAX a Catalunya i una de les primeres de l’Estat espanyol. En aquell moment es va trobar amb un món molt hermètic, molt tancat i excessivament masclista, on l'arribada d'una dona ho va trasbalsar tot. L'Administració i alguns dels seus companys van haver d'adaptar-se a marxes forçades a aquesta nova realitat.

La Generalitat va haver de replantejar-se tot un seguit d'accions i models que no havia previst fins al moment i que avui estan integrats com espais comuns o vestidors, dutxes i lavabos per a dones.

En aquell moment la Sierra  va acceptar el món com era, va pensar que era el que tocava. Ara, 17 anys després, té molt clar que “no ho acceptaria i tallaria abans amb determinats comportaments i actituds”.

De forma global les unitats del TEDAX han estat històricament una de les àrees policials amb menys presència femenina en la majoria de cossos policials arreu del món.

L’origen d'aquesta especialitat n’és un dels motius ja que neix dins de l’entorn militar de les Forces de Seguretat en una època en què no hi havia presència de dones. Per això, tots els especialistes que s'incorporaven a aquests grups policials eren homes. L'altre, tal com ens comenta la Juliet -nom fictici de l'altra caporala del grup-, és el gran desconeixement que hi ha d'aquesta àrea, fins i tot, entre les mateixes companyes policies.

Els 54 membres que integren l’Àrea del TEDAX-NRBQ dels Mossos d’Esquadra són els encarregats d'analitzar i neutralitzar principalment dos tipus d'artefactes explosius: els d'ús militar que han estat fabricats industrialment i els artefactes improvisats que fabriquen i/o utilitzen els delinqüents habituals, els grups armats o els terroristes. A més, també assumeixen l'especialitat NRBQ que els permet analitzar i manipular artefactes que suposin un risc Nuclear, Radiològic, Químic o Biològic per a les persones o béns.

Per donar aquest servei l’Àrea es divideix en dos blocs: els agents que estan de guàrdia i els que no ho estan, això no vol dir que aquests no treballin sinó que es dediquen a realitzar tasques d’estudi, avaluació i millora de materials i tècniques operatives i a la formació continua. Dintre dels agents de guàrdia trobem dos equips: un dedicat a atendre els possibles requeriments i realitzar els serveis planificats, i un altre equip encarregat de donar suport tècnic i logístic als que desenvolupen aquestes accions.

Els serveis planificats es realitzen per tal de garantir la seguretat en determinats actes o operacions policials. A banda dels serveis també es troben els requeriments per desactivació d'artefactes que poden ser o no positius. Actualment la tasca principal del TEDAX-NRBQ és donar cobertura als serveis planificats que requereixen altres unitats i la desactivació del miler d'artefactes militars de la Guerra Civil que anualment apareixen a diferents punts de Catalunya.

 

'No sé per què et prepares si no hi ha entrat mai cap dona'

La Sierra va entrar a l'Àrea del TEDAX-NRBQ després d'haver estat dos anys fent tasques de seguretat ciutadana a la Seu d’Urgell i a Tremp. Tot i els comentaris de desànim que rebia des del TEDAX i el seu entorn laboral quan es va presentar a l'oferiment, “No sé per què et prepares si no hi ha entrat mai cap dona”, va acabar a Madrid envoltada d'homes, que no li van posar gens fàcil, lluitant per superar el curs d'accés a TEDAX.

Però aquestes actituds en lloc de desmotivar-la van causar l'efecte contrari. Al curs, juntament amb tres companys més del Cos i 21 policies nacionals, va haver de superar les proves que el coordinador els plantejava on l'objectiu era “matar-los”, de forma teòrica. A Leganés va haver de portar el vestit operatiu de protecció, que pesa uns 40 kg, durant 4,5 h, el curs ja era molt exigent i, ho continua sent. El fet de ser dona al TEDAX no és un valor diferencial, les situacions reals no son més fàcils perquè siguis dona.

El curs, la formació continuada i mantenir-se al dia de les amenaces potencials són les tasques més importants d'un TEDAX-NRBQ. “Saber amb quin tipus d'artefacte et pots trobar, t'obliga a estudiar dia a dia, has d'estudiar per estar preparat per al que et pots trobar”, apunta la Sierra.

La formació es complementa amb el temperament i la mentalitat, dos factors que són innats. 'Et truquen i l'adrenalina et corre, no tens temps de mentalitzar-te, el teu dia a dia i la teva preparació et porta a estar esperant aquest moment. I quan arriba el gaudeixes de tal manera que no es pot explicar' afirma la Juliet, que assegura que en acabar una actuació 't'envaeix una sensació total de plenitud i orgull'.

Totes dues caporales asseguren que per ser un TEDAX-NRBQ has d'actuar moltes vegades a contra natura, “vas als llocs d’on l'instint et diu que has de fugir, però sinó hi va un TEDAX no hi haurà ningú que hi vagi”. El curs d'especialització és molt important, diu la Juliet, “et permet veure si la por et supera i si et tirarà enrere o l'adrenalina t'activarà i et permetrà actuar, fins que no estàs al curs i fas la primera detonació no saps com reaccionaràs”.

Fins deu anys després de l'ingrés de la Sierra no va arribar l'altra dona TEDAX dels Mossos

La Juliet va ingressar al TEDAX-NRBQ en el concurs oposició que el cos va fer en 2010, va fer-se TEDAX com una prova de superació, un repte personal. No va dir a la seva família que s'havia presentat a aquesta oposició fins que va aprovar. Aquesta dona, caporala i llicenciada en Química es va sorprendre molt que al 2010 al cos de Mossos només hi hagués una dona TEDAX.

En aquests anys tant ella com la Sierra s’han guanyat el respecte dels seus caps i de la resta de companys. Totes dues estan convençudes que la seva presència al TEDAX-NRBQ ha estat molt positiva per a tothom.

Afortunadament, avui les policies s'han modernitzat, especialment la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra, adaptant-se als nous temps i començant a fer possible un canvi. Un canvi en el qual encara queda molta feina a fer, per tal d’assolir la plena incorporació de les dones en totes les especialitats policials i als llocs de màxima responsabilitat, reflectint així la realitat que les dones tenen absoluta cabuda en tots els espais de la policia, fet imprescindible per créixer i millorar en qualsevol àmbit.

Fa 17 anys que es va incorporar la primera dona a l'Àrea del TEDAX-NRBQ. Fins 10 anys més tard no es va incorporar una segona mossa al grup