• Imprimeix

Un any més al Mobile World Congress

27/02/2017 16:02
Presentació projecte mobilitat
MWC2017

Els Mossos d'Esquadra també han presentat en el Mobile World Congress el projecte de mobilitat, una novetat tecnològica desenvolupada per millorar les seves actuacions. Ahir dimarts la Divisió de Sistemes d’Informació Policial va presentar un sistema informàtic pioner a l’Estat desenvolupat per a dispositius mòbils tipus tauleta que permet a les dotacions policials la gestió de les seves funcions. Aquesta eina als serveis de mobilitat és l'exemple del compromís del Cos amb la transformació tecnològica per a la millora contínua de les seves actuacions.

Dispositiu de seguretat

Cada edició del Mobile World Congress, com és el cas d’altres grans esdeveniments, el cos de Mossos d’Esquadra treballem junt amb l’organització i altres entitats i operadors en un dispositiu de seguretat per prevenir els delictes i reforçar la seguretat dels assistents al congrés.

El portaveu del Cos, l'intendent Xavier Porcuna, ha informat que el dispositiu de seguretat és ampli i de gran abast i ha assenyalat que va més enllà dels recintes ferials i abasta tot l’àmbit d’influència del congrés,  com per exemple les activitats paral·leles a la cita i la mobilitat dels participants; per això s’incrementa la seguretat en el transport. L’Intendent ha assenyalat que el Pla Director de Seguretat és de característiques molt similars al de l’any 2016 amb un context d’amenaça terrorista de nivell 4 sobre 5, però sense que es tingui constància de cap amenaça concreta.

Per primera vegada el recinte es protegeix amb sistemes físics de seguretat que restringeixen l’entrada de vehicles i que evitarien un atac amb camions de gran tonatge.

Tots els serveis dels Mossos, seguretat ciutadana, ordre públic i les unitats especialitzades estaran presents i seran coordinats pel Centre de Coordinació, que integra tots els operadors que participen en el dispositiu de seguretat. La seguretat s’amplia a l’exterior del recinte firal a la xarxa de transport públic i privat, aeroport i la flota de taxis.

 

La difusió de consells de seguretat clau de l’èxit del congrés

Aquest any i com a part de les polítiques de prevenció, la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra ha potenciat, de manera molt notable, els consells de seguretat adreçats als congressistes i amb l’objectiu de prevenir els fets delictius, mitjançant material com panells informatius, cartells i díptics en diversos idiomes. Aquest material se’ls hi ha proporcionat des del moment de la seva arribada a Barcelona i durant tot el seu recorregut fins al congrés. És a dir, aquest material amb mesures bàsiques de seguretat se’ls hi ha fet arribar a l’aeroport, als hotels i als transports públics.

També s’ha fet difusió als assistents del congrés dels serveis que tenen a la seva disposició; entre aquests, el telèfon d’incidències, la comissaria de la PG-ME dins del recinte ferial, o el telèfon d’emergències gratuït, 112 i amb atenció en diferents idiomes.

Tanmateix s’ha potenciat la difusió dels consells de seguretat a les xarxes socials de Mossos d’Esquadra i del 112. Aquestes accions s’han realitzat amb la col·laboració de diferents entitats que participen en l’organització i la seguretat de l’esdeveniment, com són l’organització de l’esdeveniment, Barcelona Convention Bureau i el Gremi d’Hotels.

Entre el 27 de febrer i el 2 de març, Barcelona acull la 12a edició del Mobile World Congress, la fira de rellevància mundial de les darreres tecnologies en telefonia mòbil que reuneix a més de 1.500 empreses del sector i a congressistes d’arreu del món i que a la edició passada va superar els 95.000 assistents.

 

El Mobile World Congress finalitza amb una reducció dels fets delinqüencials del 13% al transport públic i un bon nivell de seguretat global

Un any més, el Pla Director de Seguretat del Mobile World Congress ha permès mantenir  un òptim nivell de seguretat en una edició en què la xifra de congressistes ha batut un nou rècord, 108.000 persones, el que suposa un increment del 7% respecte l’any anterior, provinents de 200 països, que des del dilluns passat han visitat el recinte firal ubicat a l’Hospitalet de Llobregat i han participat en els diferents actes organitzats a la ciutat de Barcelona en motiu d’aquest certamen.

Durant els quatre dies que ha durat el congrés, amb un increment de 7.000 congressistes respecte l’any anterior, s’han registrat 148 fets delictius, la qual cosa significa un augment de només tres fets respecte l’edició anterior. Aquests fets delictius han estat, majoritàriament i amb un 91%, els furts.

En aquesta edició, s’han registrat 27 denúncies en l’àmbit del transport públic, el que representa un 13% menys que en la darrera edició, tot i que, a l’interior del recinte firal s’han produït 31 fets, sis fets més que en l’anterior congrés. La resta de fets han tingut lloc en locals d’oci nocturns, hotels i establiments comercials.

L’índex de victimització per cada 1.000 visitants s’ha situat en un 0,34, índex inferior al registrat l’any 2016, que es va situar en un 0,36. Tot i l’augment de visitants, l’índex delinqüencial s’ha mantingut lleugerament inferior respecte a les darreres dues edicions.

El treball conjunt i coordinat realitzat per tots els cossos policials, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Guàrdia Urbana de l’Hospitalet i Protecció Civil, juntament amb els organitzadors del MWC, els responsables de Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona, ha contribuït a mantenir la seguretat dels congressistes i el bon desenvolupament d’aquest esdeveniment.

Durant els quatre dies de l’esdeveniment s‘han realitzat un total de 22 detencions en el marc del dispositiu del Mobile World Congress.

L’acció policial dels Mossos d’Esquadra en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, i en el marc del dispositiu Xarxa, ha permès que la incidència delictiva al suburbà, sigui baixa i hagi disminuït en un 13% respecte la edició anterior. En concret, només s’han registrat un total de 27 fets delictius a congressistes durant els quatre dies que ha durat el Congrés.

Aquest any, l’àmplia disponibilitat dels diversos mitjans de transport públic- Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Metro i Bus (TMB), Tren (Adif –Renfe) i Taxi i el reforç del servei prèviament planificat, ha permès fluïdesa del flux d’usuaris i l’optimització del servei ofert. Així s’ha aconseguit l’objectiu del Programa de Mobilitat del Pla Director de Seguretat: assolir una mobilitat ordenada i segura.