• Imprimeix

Agost ens apropa a Cambrils a la festa de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de mar

Els pescadors de Cambrils acullen les persones malaltes d'Alzehimer i els nostres companys en la processó de celebració de la festivitat de la Mare de Déu del Carme

01/06/2018 09:06
Processó de la mare de Déu del Carme a Cambrils

La imatge d'aquest mes del nostre Calendari Solidari ens porta a Cambrils, a la celebració de la festa de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de mar.

El 16 de juliol a molts pobles costaners se celebra aquesta festivitat. A Cambrils els pescadors i les seves famílies s'encomanaven, i s'encomanen, a aquesta Verge per demanar-li salut i protecció davant els perills de tempestes. Després de la missa, la processó surt amb la seva verge fins al moll on embarquen la imatge naveguen per les aigües del port on moltes barques engalanades acompanyen la seva patrona. En aquesta ocasió, Mossos de la CD de Cambrils juntament l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de la Costa Daurada, vam poder acompanyar els pescadors i les seves famílies en la seva veneració. Cal agrair als pescadors de Cambrils, l'honor de deixar que un escamot de Mossos, desembarqués la imatge de la mare de Déu a la seva arribada al moll, moment molt emotiu de veneració a la protectora de la gent de mar. També agrair a la confraria de la Mare de Deu del Carme per deixar-nos ser partícips d'aquesta festa tan plena de sentiments.

L'origen de la festa de la Mare de Déu del Carme data del segle XVIII i va començar a ser celebrada pels integrants de la marina catalana gràcies a la difusió d'una llegenda que explica com l'escapulari carmelità va salvar un vaixell que es trobava a la deriva enmig d'un ferotge huracà. A la costa catalana, fou l'almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra qui, en promocionar la festivitat entre els seus mariners, va popularitzar la devoció per la Mare de Déu del Carme o Stella Maris. Són nombroses les localitats on se celebren festes en agraïment per la protecció davant dels perills del mar. A la majoria se celebra una vistosa processó que comença a terra ferma i es converteix en marítima, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme en un vaixell especial, ben guarnit i acompanyat per una comitiva formada per tot tipus d'embarcacions. 

Un escamot de Mossos va tenir l'honor de desembarcar la imatge de la Mare de Déu a la seva arribada al moll, moment molt emotiu per als pescadors i la gent de mar

Mossos Solidaris