• Imprimeix

El consum d'alcohol i de substàncies és incompatible amb la conducció segura

El Servei Català de Trànsit i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra duran a terme des de les 10 de la nit del 31 de desembre i fins a les 10 del matí de l’1 de gener un dispositiu especial de trànsit a tot Catalunya en el qual hi participaran 172 efectius i s’establiran 51 punts de control de drogo-alcoholèmia.

31/12/2018 09:12
alcoholemia

El consum d’alcohol i de substàncies estupefaents altera les condicions físiques i psíquiques i, per tant, és incompatible amb la conducció segura.

El consum d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària.  Segons les dades de l’Institut de Medicina Legal del 2017, el 38% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum en alguna d’aquestes tres substàncies: alcohol, drogues o psicofàrmacs. En el 30,7% de les víctimes mortals es va detectar presència d’alcohol i en un 13,3%, drogues i/o psicofàrmacs.


Així, amb motiu de les celebracions de la revetlla de Cap d’Any, l’SCT recorda que, tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d’accident pot incrementar, atès que l’única taxa segura és 0,0%. D’altra banda, el consum de substàncies psicoactives també alteren les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. La combinació en el consum d’alcohol i drogues potencia els efectes negatius sobre la conducció i per això des de l’SCT es posa de relleu la importància de comptar amb la figura del conductor substitut.

A més, durant la nit de Cap d’Any, els desplaçaments no acostumen a ser de llarg recorregut sinó bàsicament a localitat veïnes i per vies ja conegudes, uns trajectes que solen ser tant perillosos o més que els moviments principals. De manera que es demana als conductors que adaptin la seva circulació a les circumstàncies del trànsit i de les vies per on es desplacin. 

Cal tenir en compte que fins avui 185 persones han perdut la vida en accident de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunyaaquest 2018. Per tot plegat, l’SCT i els Mossos d’Esquadra fan un crit d’alerta i demanen als conductors que no abaixin la guàrdia aquesta nit de Cap d’Any.

Enguany, 185 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes