• Imprimeix

113 anys d’història de la Model

L'any 1993, es va assumir la vigilància de la Model, el mateix any en què es va assumir el servei de trasllats penitenciaris, és a dir, els acompanyaments a judicis, visites mèdiques i trasllats entre presons. Actualment hi prestaven servei 80 mossos de l'Area Penitenciària.

09/06/2017 10:06
Tancament de la Model
Darrer trasllat
Darrer recompte

La Model ha quedat buida aquest dijous a les 11.30 hores, quan els Mossos d’Esquadra han traslladat els últims 14 dels prop de 800 reclusos que n’ocupaven les cel·les al mes de març. El procés de tancament de la presó més antiga de Catalunya ha culminat tres mesos després que Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires) prengués el relleu de l’equipament penitenciari de l’Eixample com a nou centre de preventius de la demarcació de Barcelona.

Desprès de 113 anys de la seva inauguració, la Model ha quedat buida per tercera vegada en la seva història. El primer dia sense presos va ser el 19 de juliol del 1936. El segon, el 26 de gener del 39. La diferència és que, aquesta vegada, la presó no es tornarà a omplir mai més.

 

Els Mossos finalitzen definitivament  el servei del centre penitenciari

La vigilància de les presons va ser la primera competència plena que van tenir els Mossos d’Esquadra. L’inici del traspàs de competències es va fer el 1989 amb la vigilància del Centre Penitenciari Quatre Camins i, quatre anys més tard, l’any 1993, la Policia de la Generalitat va iniciar el servei de vigilància de la Model, on treballaven 80 mossos d’esquadra. Precisament, l’any 1993 els Mossos també van assumir el servei de trasllats penitenciaris, és a dir, els acompanyaments a judicis, visites mèdiques i trasllats entre presons.

“La Model ens parla”

El Departament de Justícia obrirà les portes de la presó amb una mostra titulada “La Model ens parla. 113 anys. 13 històries”. Els visitants hi trobaran una selecció de 13 personatges que han ocupat les cel·les del centre. Cadascun dels personatges o col·lectius hi representarà un període concret d’entre els 113 anys de vida de la presó, que ha estat un mirall de la història política i social de Catalunya.

La Model es podrà visitar des del 3 de juliol fins al 26 de novembre. L’accés serà gratuït, però cal reservar a través d’internet o del 012. L’entrada es farà en grups de 15 persones i el recorregut durarà una hora i escaig. “La Model ens parla. 113 anys. 13 històries” és una iniciativa comissariada per Agustí Alcoberro.

Justícia construirà un nou centre penitenciari per a dones i preventius del Barcelonès que substituirà la presó de Wad-Ras. El Departament ha fixat el 2025 com la data de finalització de les obres de les instal·lacions, dissenyades amb visió de gènere, per acollir-hi tant les dones penades com els seus fills de fins a tres anys. L’equipament estarà ubicat en un solar de 20.000 metres quadrats cedit per l’ajuntament de Barcelona.

Aquest equipament prendrà el relleu a Brians 1. Les instal·lacions també disposaran d’un espai dissenyat per acollir els preventius del Barcelonès, que són al voltant de 300 i només representen el 40 % dels de tota la demarcació.

 

La vigilància de les presons va ser la primera competència plena que van tenir els Mossos d’Esquadra. L’inici del traspàs de competències es va fer el 1989 amb la vigilància del Centre Penitenciari Quatre Camins