• Imprimeix

Per saber-ne més

Per saber-ne més

A l’Estat espanyol hi ha actualment més de 50.000.000 de línies de telefonia mòbil[1] i més d’un 85% de la població disposa de telèfons intel·ligents[2], els smartphones o telèfons intel·ligents i l’augment de l’ús d’aquests aparells els ha convertit en un element indispensable de la vida quotidiana de la ciutadania.

L’alt valor econòmic dels terminals i l’augment d’usuaris ha fet augmentar xifres dels robatoris, i actualment el furt i el robatori de mòbils s’ha convertit en una de les principals causes de denúncia. En concret, el 2014 es van rebre denúncies de sostracció de 71.500 mòbils a Catalunya. Els smartphones s’han convertit en un element indispensable de la nostra vida: els duem a sobre sempre encesos i els utilitzem per informar-nos, per treballar, per comunicar-nos i per als moments de lleure, i en conseqüència, emmagatzemem molta informació personal.

Saber com protegir el mòbil i mantenir la vostra seguretat us estalviarà no només la pèrdua econòmica sinó una gran quantitat de molèsties i mal de caps. Per aquest motiu, convé adoptar una sèrie de mesures de prevenció per evitar, en la mesura del possible, que puguin robar-nos el mòbil:[1] CNMC, dades I trimestre 2015

[2] Consumo móvil en España 2014. Revolución y evolución. Deloitte

La delinqüència sovint dirigeix la seva activitat als productes fàcils de robar i amb més sortida en el mercat criminal; els productes electrònics com reproductors de MP3, ordinadors portàtils, tauletes i telèfons mòbils són un valor segur i per aquest motiu cal ser curosos en el seu ús.

La PG-ME ha identificat diferents rutes que segueix el delinqüent per convertir el vostre telèfon robat en diners en efectiu: venda a botigues de segona mà, particulars i mitjançant Internet i subhastes en línia.
 

Els delinqüents també exporten telèfons robats a d’altres països per a la seva venda, ja que la demanda de telèfons mòbils en els països en desenvolupament és més gran i per tant l'import pagat per un telèfon sovint és alt.

Els telèfons poden estar operatius a l'estranger i si no ha estat bloquejat l’IMEI.

És important ser conscients que la denúncia falsa i la simulació de delictes és un delicte penal. Denunciar qualsevol propietat perduda a la policia com a robada pot estar penat amb presó o multa.

Malauradament un petit percentatge dels propietaris de telèfons mòbils tenen la intenció de fer aquestes afirmacions falses per actualitzar o reemplaçar els seus telèfons. Les denúncies d’aquest tipus implica la inversió de temps i de recursos humans i materials per part dels serveis públics,  i obliga al Jutge i a la policia a investigar, distorsiona les xifres de delinqüència i augmenta les primes d'assegurances per a aquests aparells.

Si perdeu el telèfon, no hi ha raó per pensar que ha estat robat. Efectueu la denúncia de la pèrdua i visiteu les oficines d’objectes perduts de la vostra localitat.

Data d'actualització:  16.10.2015